HET VOORWOORD
De macht van taal
‘Let op taalgebruik. Want taal is voorloper van het handelen. Als de taal eenmaal de verkeerde kant is opgegaan, gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant op. En dan is ook het geweld niet meer ver weg. Zorgvuldig omgaan met taal is door de digitalisering en de sociale media niet bepaald eenvoudiger geworden. Toch moet men juist daarom ook zeer voorzichtig omgaan met woorden.’
(Angela Merkel, 11 september 2020)
De Duitse minister-president Angela Merkel geldt als een baken van rust – en voor velen als bron van wijsheid – in een mondiale politieke arena die bol staat van het testosteron. Met haar roemruchte ‘Wir schaffen das’ weet ze uit ervaring – sommigen zullen zeggen: door schade en schande – hoezeer een paar ogenschijnlijk eenvoudige woorden kunnen na-ijlen. Tijdens een bijeenkomst sprak Merkel onlangs heel specifiek over taal. Ze noemde taal de voorloper van het handelen en riep iedereen op om zorgvuldig te zijn met woorden.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Foto- en videografen prijzen er hun waar tot vervelens toe mee aan. En inderdaad, het directe effect is vaak groter: we schrikken, zijn verrast, geroerd, opgewonden of boos. Maar het uiteindelijke effect van woorden is zeker zo groot, zoals Merkel opmerkt. Want woorden spreken letterlijk en figuurlijk tot de verbeelding. Ze geven richting aan de manier waarop wij kijken. Ze sturen onze perceptie en hebben daarmee grote invloed op ons op denken en doen.
R&Z acteert niet dagelijks op het wereldtoneel. En de belangen zijn bij onze klanten allicht net wat minder groot. Maar toch: ook in ons werk, ook bij onze klanten draait veel, zo niet alles, om de kracht van het woord. Telkens weer opnieuw zijn we op zoek naar de juiste woorden. Woorden die passen bij het verhaal dat de klant wil vertellen, de visie die hij wil verwoorden, de kennis die hij wil delen.
Om ons zilveren jubileum te vieren trakteren we iedereen op deze special over ‘het schitterende woord’. In het dagelijks leven zijn we druk in de weer om de experts van kennisintensieve organisaties te laten schitteren. In dit magazine ter gelegenheid van ons 25-jarig bestaan schitteren wij voor één keer zelf, met onze eigen expertise. Onze contentspecialisten gaan ieder op hun eigen manier dieper in op de rol van het woord in de wereld van content & communicatie.
Pieter van Megen, expert aanbestedingen, kent de kracht van het winnende woord. Welke woorden helpen als je echt wilt scoren met jouw bid? Gavin Schreven en Jannah Ravestein, allebei geboren rond de oprichting van R&Z, zijn gek op het gesproken woord. Stapsgewijs laten deze millennials zien waar je aan moet denken bij het bedenken en maken van podcasts. Ellen klein Breukink en Herman Heringa, twee taalkundigen, gaan samen op zoek naar het verloren woord. Wie gebruikt er nog het woord alarm-bh? Of huwelijksvla?
Het effect van woorden is groot. Ze spreken tot de verbeelding. Ze geven richting aan de manier waarop wij kijken, denken, doen.

RENÉ RAVESTEIN
René is oprichter en eigenaar van R&Z Content Makers. Hij studeerde Klassieke Talen en Oude Geschiedenis, waarbij hij zich verdiepte in de retoriek van Cicero. De passie voor het geschreven en het gesproken woord is altijd gebleven. Leidt het bureau en steekt de handen uit de mouwen. Regelmatig in de weer met grote aanbestedingen, als critical friend, trainer en eindredacteur voor bedrijven die willen winnen. Steeds vaker ook betrokken bij podcasts waarbij hij experts interviewt die hun kennis willen delen met andere professionals. Maakt graag een uitstapje met R&Z-zusje VOC Uitgevers als hij weer kansen ziet voor een mooi, ‘ouderwets’ boek. Naast zijn passie voor het woord ook bekend om zijn grote liefde voor de bal. In het weekend nog steeds op het veld actief als superveteraan – of onderweg als groundhopper, liefst naar een ietwat gehavend oud voetbalstadion met veel historie.